The Surprise

Sorry att jag inte berattat va det va forren nu. Det blev ju bingen direkt efter och sen direkt till jobbet, dar jag e nu.

Tanken var att vi skulle ta oss upp pa berget bakom oss sa att vi kunde fa bra utsikt. Men tyvarr vaknade vi tio minuter innan det som skulle ske skedde, sa vi fick noja oss med balkongen.

Sa har forklarar min Mjukis det hela:

Imorse såg vi på en Taurus XL-raket lyfta från Vandenberg AFB (Air Force Base).

En Taurus XL är en fyrstegsraket (en motor brinner en stund, sen en till, sen en till, sen en till) med fast bränsle, som är ca 30 meter hög och 2.5 meter ”tjock”. På marken väger den ungefär 70 ton.

Här är en bild på raketen precis när den lyfte inatt :


I nosen på raketen satt en ny satellit som NASA byggde, som hette OCO, eller Orbiting Carbon Observatory. Målet var att satelliten skulle ligga i omloppsbana och mäta mängden koldioxid i atmosfären på olika platser över hela världen.

När raketens nos skulle öppna sig så att satteliten skulle skjutas iväg i det sista steget av raketen så gick det inte som det skulle. Nosen vägrade öppna sig och hela schabraket seglade vidare i sin parabelbana, och landade i vattnet nära Antarktis

Det va riktigt haftigt och man kunde se det riktigt bra fran dar vi stod. Hade man inte vetat battre sa kunde man latt trott att det var ett UFO. Det sag ut som en jattestor stjarna som flog i hog hastighet. Man sag aven randerna som den lamnade efter sig. Efter ett litet litet tag sa blev ljuset mindre och poffs sa va det borta.. antar att det va da den landade i vattnet. :P

Sa nu vet ni.. :D

Kommentarer
Postat av: Emelie

fan va coolt :) tråkigt för NASA att de inte gick som dom ville...men ändå häftigt för er att se :)

2009-02-25 @ 06:49:29
URL: http://emeliea.wordpress.com
Postat av: mammie

Vilken upplevelse.....

2009-02-25 @ 09:39:54
Postat av: helen

ååååååååååååå

2009-02-25 @ 20:19:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0